Η φύση είχε συνομωτίσει και είχε καλό σκοπό για την Κυριακή της Αποκρέω. Οι γέροι ανέβαιναν στο κάστρο έτοιμοι να ταράξουν την απογευματινή μπονάτσα.
Κι αφού ανεβήκανε στο Κάστρο άρχισε η γιορτή!
Τα βροντήξανε και μετά άρχισε το τραγούδι, θα ήθελα να αναφερθώ εδώ λίγο στα αποκριάτικα τραγούδια.
Στη Σκύρο υπάρχουν ειδικοί σκοποί και τραγούδια της αποκριάς. Ποτέ άλλοτε δεν λέγονται παρά μονάχα αυτές τις μέρες. Οι αποκριάτικοι σκοποί, λέγονται και της Κορέλας. Για τους σκοπούς αυτούς υπάρχουν ειδικοί στίχοι, που προσδιορίζουν τη συγκεκριμένη γιορτή. Τα σκυριανά αποκριάτικα τραγούδια τραγουδιούνται στις εξής περιπτώσεις:
Από την Κορέλα όταν ο Γέρος, κουρασμένος απ’ το βαρύ φορτίο των κουδουνιών και τις κοπιαστικές και δύσκολες κινήσεις που κάνει, σταθεί περιοριζόμενος στο να κουνά με αργές κινήσεις τα κουδούνια του. Τότε η Κορέλα τραγουδά τον δικό της σκοπό. Ο σκοπός αυτός ονομάζεται της Κορέλας και είναι από τους χαρακτηριστικούς, παλιούς, σκυριανούς σκοπούς.
Αποκριάτικους σκοπούς τραγουδάνε οι Σκυριανοί στα εορταστικά τραπέζια αυτές τις μέρες και στα γλέντια τους, που μπορεί να κρατάνε σε μερικές συντροφιές και δυο και τρεις ακόμα μέρες. Τρώνε, πίνουν, μεθούνε και τραγουδούνε συνέχεια. Όποιον τον παίρνει ο ύπνος κλείνει τα μάτια του και κοιμάται επί τόπου. Ύστερα από λίγη ώρα, ξυπνά και ξαναρχίζει το τραγούδι, το φαγητό και το κρασί. Κι αυτό συνεχίζεται για μεγάλο διάστημα μέχρι δυο και τρεις μέρες ακόμα.Τα τραγούδια που λένε είναι, κυρίως, αποκριάτικα. Οι στίχοι αυτών των σκοπών είναι κατ’ εξοχήν τσοπάνικοι. Αφορούν την τσοπάνικια κάστα των Σκυριανών, που κυριαρχεί όλο το διάστημα των απόκρεων, σε σημείο τέτοιο ώστε να μπορούμε να πούμε, χωρίς υπερβολή, ότι το καρναβάλι της Σκύρου, παλαιότερα ήταν σχεδόν αποκλειστικά τσοπάνικο. Τόσο έντονος ήταν ο χαρακτήρας και η παρουσία της τσοπάνικιας κάστας στις Σκυριανές αποκριές.
Οι στίχοι με τον αποκριάτικο σκοπό, αναφέρονται αποκλειστικά στους τσοπάνηδες της Σκύρου και παινεύεται η ομορφιά και η χάρη τους.Αφού "λιλίρησαν" και τραγουδήσαν μπήκαν στο Μοναστήρι του Αι Γιώργη χτύπησαν τη καμπάνα και πιάσαν το κατήφορο για την αγορά, άλλο να το περιγράφεις και άλλο να το ζεις, χαμός!
Η αγορά γεμάτοι γέρους, κορέλες και φράγκους. Στα καλντερίμια ένοιωθες τη δόνηση των κουδουνιών αληθινός σεισμός (μπας και ταρακουνήσουμε τη φύση και ρίξει καμιά βροχή). Μέχρι το βράδυ το χωριό ήταν ανάστατο όλος ο κόσμος χαρούμενος γιόρταζε.
Την επόμενη εβδομάδα είναι η τελευταία του Τριωδίου όπου και κόσμος επισκέφτεται το νησί και γενικά επικρατεί το αδιαχώρητο στο χωριό. Την εβδομάδα αυτή εκτός απο τους γέρους στη κεντρική πλατεία πέρνει μέρος και σατυρικό δρόμενο με στίχους που σατυρίζει καυστικά, γεγονότα της χρονιάς που πέρασε. Το δρόμενο ονομάζεται "Τράτα" και αποτελείται στη πλειοψηφία του απο τους ψαράδες της Λιναριάς και του Μώλου. Η επόμενη ανάρτηση θα είναι και η τελευταία με την οποία θα κλείσει αυτό το μικρό αφιέρωμα στη σκυριανή απόκρια.
4 comments:
Η περιγραφή παραστατικότατη, σχεδόν εξωτικη φαντάζει εδώ στο Τσιμεντοστάν..
Έχω έρθει στο νησί σας μόνο καλοκαίρι, μου φαίνεται πως ο χειμώνας δίνει άλλες χαρές.
Καλημέρα και καλό μήνα.
Καλό μήνα και σ'εσένα witch of daffodils. Όντως ο χειμώνας είναι άλλο πράγμα.
ωραιες φωτογραφιες
εχω ερθει και γω στη σκυρο σε ασκηση παρμενιωνα
Διονυσιάστηκε και αγαπήθηκε όλο το νησί αυτό το 3ήμερο!
Κι εμείς το αγαπάμε και το συνειδητοποιούμε κάθε φορά που βρισκόμαστε εκεί και περισσότερο!
Μετρώ τις μέρες να βρεθώ στο νησί και στην όμορφη παρέα σας και πάλι!
Εις το επανιδείν!
Φιλιά πολλά!
Post a Comment