Friday 25 January 2008

Χειμερινοί Χειρισμοί

Τις ηλιόλουστες αλκυονίδες μέρες της προηγούμενης εβδομάδας είχα την ευκαιρία να περάσω αρκετή ώρα δουλεύοντας και επιθεωρόντας τα μελίσσια μου. Βέβαια είχα και διάθεση να πειραματιστώ με κάποια από τα μελίσσια προσπαθώντας να δώσω ένα μη τοξικό αγώνα κατά της βαροα τον οποίο δεν ξέρω αν θα καταφέρω να κερδίσω πάντως είμαι θετικός και επίμονος σε αυτό τον αγώνα.
Η πρώτη μου κίνηση είναι ότι χρησιμοποιώ τον ομιχλοποιητή που παρουσίασε και ο Θεοδόσης στο blog του (kokkini-melissa.blogspot.com) με δραστική ουσία τη θυμόλη. Το άλλο το οποίο έκανα είναι να πασπαλίζω τα μελίσσια με άχνη ζάχαρη, τη μέθοδο αυτή την είχα διαβάσει στη Μελ/κη Επιθεώρηση και την είχα ακούσει κάποτε από κάποιους μελ/μους. Το θέμα είναι ότι οι μέλισσες αρχίζουν και καθαρίζουν η μία την άλλη με αποτέλεσμα να καθαρίζουν και τα βαροα που είναι πάνω τους, τα οποία όμως δυστυχώς δεν σκοτώνονται απλά πέφτουν κάτω και ίσως μετά ξαναγυρίζουν στις μέλισσες. Δεν μπορώ να μιλήσω ακόμα για τα αποτελέσματα, προς το παρόν πειραματίζομαι σε κάποια μελίσσια τα οποία τα περνάω με άχνη μία φορά την εβδομάδα.
Όσο για τη τροφοδοσία αποφάσισα μετά και απο συμβουλές των φίλων blogers να φτιάξω μόνος μου φέτος ζαχαροζύμαρα, άχνη ζάχαρη, μέλι και γύρη τα υλικά και από ότι φαίνεται τα μελισσάκια το απολαμβάνουν.


14 comments:

Beekeeper said...

Γεια και χαρα σου Λαμπρο. Κι εδω εκανε πολυ καλές μέρες. Προσωπικα δεν τις πολυ εκμεταλευτικα.Η θυμόλη απο τον ομιχλοποιητη δεν επηρρεαζεται απο τη θερμοκρασια? Εγω πχ ηθελα να βαλω θυμολη σε κρυσταλικη μορφή αλλα με σταματισαν γιατι μου ειπαν οτι η παρουσα θερμοκρασία δεν θα ευνούσε την εξάτμιση.

markos aliprantis said...

H θυμόλη δουλεύει από 18 εως 25 κελσίου.Σε περίπτωση που είναι χαληλότερη δεν εξατμίζετε και σε μεγαλύτερη εξατμίζετε γρήγορα με αποτέλεσμα να μυρίζει τόσο έντονα που μπορεί να φύγει το μελίσσι(ακραία περίπτωση).Λάμπρο πρόσεξε με τον ομιχλοποιητή γιατί κάπου διάβασα οτι με την καύση θυμόλης+παραφινέλαιο=διοξίνες και ψάξτο.

skyrianbee said...

Μάρκο αυτό για τη θυμόλη και το παραφινέλαιο που το διάβασες; Το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

markos aliprantis said...

Αν δεν κάνω λάθος στην Μελ.επιθεώρηση.Θα το ξαναβρώ και θα το γράψω αυτούσιο.

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Μάρκο μην κουράζεσαι είναι γραμμένο στο μελισσοκομικό βήμα (τεύχος 30 σελ 23) στο άρθρο της κτηνιάτρου κας Κατερίνας Καρατάσου.

markos aliprantis said...

Για μιά φορά ακόμα μας πουλάνε πράγματα χωρίς έλεγχο.Χτές το βράδυ έψαχνα τα περιοδικά για να σου απαντήσω και τελικά δεν κατάφερα να το βρώ.Ευτυχώς την απάντηση την έδωσε στον Θεοδόση η ίδια.Λοιπόν θέλουν κλωτσιές ή όχι;Να αγωνίζεσαι για να βγάλεις το μέλι σου και στο τέλος να σου πούν "δεν μας κάνει".Που είναι το Υπουργείο Αγροτ.Ανάπτυξης και οι συν αυτώ;Γιατί η Μελ.επιθεώρηση δεν έγραψε τίποτε;Θα αποζημιώσουν όσους τον αγόρασαν;Με κάτι τέτοια βγαίνω έξω απ΄τα ρούχα μου.

skyrianbee said...

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, θα το ψάξω το θέμα.

BeeHappy said...

Κατέβασε και διάβασε τα 3 άρθρα που είχε την καλοσύνη να μεταφράσει ο BeeKPr.
Θα κατανοήσεις τη βιολογία του βαρρόα και θα επιλέξεις τον τρόπο αντιμετώπισης που θεωρείς καλύτερο και βολικότερο για το μελισσοκομείο σου.
Πρόσεξε τι μέθοδο χρησιμοποιείς καθώς η κάθε μία έχει τα προβλήματά της. Οτιδήποτε μεταβάλει την οσμή μέσα στην κυψέλη συνήθως επηρεάζει τη γέννα. Το θέλουμε κάτι τέτοιο στην έναρξη της ανάπτυξης ενός μελισσιού?
Η διεύθυνση του φίλου μελισσοκόμου είναι http://beekpr.blogspot.com/2007/12/blog-post_26.html

markos aliprantis said...

Προσέχοντας τις φωτό καλύτερα νομίζω οτι το ζυμάρι σου θέλει και άλλη αχνη κρίνοντας από τις ζάρες που κάνει το σακούλι.Προσοχή μην τρέξει.

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ said...

Το ζυμάρι δεν πρέπει να κολάει στα χέρια για να μην τρέχει.
Αυτό δεν το εφάρμοσα στο πρώτο που έκανα και είχα πρόβλημα,γιατί έτρεξε στην κυψέλη.Οταν όμως έκανα την δεύτερη φορά ρίχνοντας άχνη μέχρι το μίγμα να μην κολάει στα χέρια,έγινε καταπληκτικό και ανάρπαστο από τις μέλισσες.

ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ said...

Φίλε Λάμπρο για είναι αποτελεσματική η μέθοδος της Ζάχαρης (αχνης),πρέπει να έχουμε κινητούς πάτους με σίτα.

skyrianbee said...

Γεια σου φίλε Τρικαλινέ έχεις απόλυτο δίκιο για την άχνη και τους κινητούς πάτους. Όσο για το ζυμάρι ευτυχώς δεν μου έτρεξε. Το έπαθε όμως ένας φίλος και καταλαβαίνω τι ενοείτε. Ευχαριστώ για άλλη μια φορά όλους τους συνάδελφους για τις πληροφορίες.

glam said...

Εκτός της κινητής βάσης, μπορείς να τοποθετήσεις ένα χαρτόνι μέσα στη κυψέλη, και όταν πέσουν τα βαρόα , μετά από 30" περίπου, να το αφαιρέσεις.
Η διαδικασία με την άχνη είναι ότι "γεμίζουν" τα πέλματα τους και δεν μπορούν να κρατηθούν πάνω στις μέλισσες, πρέπει όμως να απομακρυνθούν γιατί αλλιώς επανακάμπτουν...

Γιώργος Βλάσσης said...

Την μέθοδο με πασπάλισμα ζάχαρης άχνης με σίτα από κάτω για να πέφτουν οι βαρόα μην την εφαρμόσετε θερινή περίοδο γιατί θα γεμίσετε μερμίγκια.