Thursday 10 January 2008

Άγρια Ανεμώνη




Το νέο έτος έκανε την είσοδο του καλή χρονιά σε όλους και όλες. Το κρύο και ο ξερός βοριάς είναι το χαρακτηρηστικό του καιρού αυτές τις μέρες, τα μελισσάκια δεν βγαίνουν έξω εκτός αν εξαιρέσεις τις μεσημεριανές ώρες που τα βλέπεις μερικές μέρες να βγαίνουν προς αναζήτηση της λιγοστής τροφής που υπάρχει αυτή την εποχή.
Ένα απο τα αγριολούλουδα που ανθίζει μέσα στη καρδιά του χειμώνα και καλοσορίζει κάθε χρόνο το νέο έτος είναι η άγρια ανεμώνη, ευαίσθητα δυνατή αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες και το ξεροβόρι του χειμώνα. Τα άνθη της είναι όμορφα και τα βρίσκεις σε διάφορες αποχρώσεις. Ευδοκιμεί σε δροσερά αμμώδη εδάφη σε καλλιεργούμενα ή χέρσα χωράφια. Παράγη γύρη και σπάνια λένε νέκταρ.
Είναι ενα από τα αγαπημένα μου άνθη, θαυμάζω το θάρρος τους να ανθίζουν μέσα στο καταχείμωνο.

5 comments:

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Θαρραλέα! Τη βλέπω όμως κρυμμένη μέσα την αστιβή.

skyrianbee said...

Το έχω ξαναγράψει, δυστυχώς η αστοιβή είναι το κυρίαρχο φυτό στο νησί και βέβαια δεν δίνει ποτέ τίποτα. Οι αστοιβές εμφανίστηκαν μετά τις φωτιές που βάζαν και βάζουν οι κτηνοτρόφοι
σε διαφορους τοπους με θυμάρια, αμέσως μετά εκεί έβγαινε πρώτη η αστοιβή, η οποία ανταγωνίστηκε και εξαφάνισε το θυμάρι.

markos aliprantis said...

Η αστιβή είναι απ΄τα πιό άρηστα φυτά εννοώ για την μελισσοκομική.Πάντα είναι αυτή που φυτρώνει πρώτα μετά από φωτιά και πιάνει ολο τον τόπο μήν αφήνοντας άλλα φυτά να φυτρώσουν και να αναπτυχθούν οπως λέει και ο Λάμπρος.Σε παλαιότερο τεύχος της Μελ.επιθεώρησης αν δεν κάνω λάθος αναφερόταν στους τρόπους αντιμετωπησης αλλά θέλει δουλιά.Περίεργο μου φαίνετε οτι στην Σκύρο αυτή την εποχή δεν έχει άλλα μελισσοκομικά φυτά οπως ξυνήθρα,καμπανάκι,αγριοράδικο,αστράγγουρας.Σε εμάς εδώ κάτω αυτή την εποχή έχει πολλά και γι΄αυτό εχουν πάρει δρόμο τα μελίσσια.

skyrianbee said...

Είμαστε πιο βόρεια Μάρκο

markos aliprantis said...

Ο δαίμων του "πληκτρολογίου" το αχρηστα, το έκανε αρηστα.Συγνώμη που γράφτηκε έτσι.