Monday 10 December 2007

Διαχείμαση μελισσιών

Μετά από απουσία ενός μήνα έμεινα λίγο πίσω στους μελ/κους χειρισμούς.
Τρέχω λοιπόν αυτές τις μέρες που υπάρχει ζέστη και νότιοι άνεμοι να προλάβω να έχω έτοιμα τα μελίσσια μου για τις κρύες μέρες και νύχτες που έρχονται. Το τρελό βέβαια είναι ότι τα ρείκια είναι ανθισμένα τώρα πράγμα που "ξεγελάει" τα μελίσσια τις ζεστές μέρες,το οποίο δεν θεωρώ και πολύ θετικό τέτοια εποχή, δυστυχώς βρίσκω αρκετά μισογεμάτα πλαίσια τα οποία είναι επικίνδυνα να προκαλέσουν διάροια.
Θα ήθελα λοιπόν να επισημάνω ότι η προετοιμασία των μελισσών για το χειμώνα είναι το κλειδί της επιτυχίας για την επιτυχή ανάπτυξη των μελισσιών το νέο έτος.
Η προετοιμασία αυτή περιλαμβάνει μια σειρά ενεργειών οι οποίες είναι:
1. Παρουσία νέας και παραγωγικής μάνας
2. Παρουσία δυνατών και υγιών μελισσιών
3. Να υπάρχουν επαρκή αποθέματα τροφών
4. Κατάλληλη προετοίμασια της κυψέλης
5. Αντιμετώπιση ασθενειών
6. Κατάλληλη τοποθεσία μελισσοκομείου.
Τα μελίσσια εδώ στο νησί κρατάν ακόμα 2-3 πλαίσια γόνο, ελπίζω να μην έχουμε πάλι τα περσινά και τα μελίσσια να ξεγονέψουν φέτος. Έτσι αφήνω τις θεραπείες για λίγο αργότερα.
Καλό χειμώνα λοιπόν έστω και λίγο καθυστερημένα.

5 comments:

markos aliprantis said...

Κατα την γνώμη μου και οχι μόνο το μελισσοκομικό ετος αρχίζει από τον Νοέμβρη.Μπόλικη τροφή,τροφή,τροφή και πάλι τροφή πάνω από τη μελισσόσφαιρα για να ξεχειμωνιάσουν καλά τα μελίσσια και για να μην στρεσαριστεί η μάνα.Λαμπρο και γώ έχω το πρόβλημα αυτό με τον γόνο.Δεν ξεγονιάζουν ποτέ τα μελίσσια εδώ κάτω.Τα δυνατά τώρα έχουν 3-4 τελάρα γόνο.

μελονικος said...

Αντίθετα στο νησί τώρα δεν έχουν γόνο καθόλου. Βάλανε πρώιμα πολλούς γόνους και τους κάνανε μέλια μετά. Δούλεψε ο πεύκος όψιμα. Αδυνάτισαν πολύ από τον πεύκο. Μακάρι να χαλάσει ο καιρός. Στους μελισσοκόμους έγραψα πως ο πεύκος μπορεί να δουλέψει όψιμα. Δούλεψε και στην Εύβοια το ίδιο.

μελονικος said...

Με όλο το θάρρος να σε βάλω σε μια αγκαρία. Έχω ακούσει πως ένας σκυριανός «Κωνσταντινίδης» νομίζω λέγεται, .έχει γράψει την ιστορία των Βορίων σποράδων
Βασισμένος στα αρχεία του Ελληνικού κράτους. Αν υπάρχει το βιβλίο να μου πείς που θα το βρω. Καλές γιορτές και καλό χρόνο.

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Λάμπρο σου εύχομαι Χρόνια Πολλά,
Καλά Χριστούγεννα & ευτυχισμέος ο καινούργιος χρόνος με Υγεία και Ευτυχία.

Beekeeper said...

Λαμπρο να χεις μια καλη και δημιουργική χρονια. Καλες γορτες