Thursday 20 September 2007

Στο Αμπέλι

Προχθές τρυγούσαμε το αμπέλι ενος φίλου.Ο καιρός ζεστός(έχει καταντήσει πια βαρετό)απο τη πρώτη στιγμή παρατήρησα οτι κυκλοφορούσαν μέλισσες στο αμπέλι(συνήθως αυτό συνέβαινε άλλες χρονιές με τις σφήκες)κοιτάζοντας καλύτερα τι να δω οι μέλισσες πάνω στα σταφύλια, σε σημείο που μας δυσκόλευαν στο κόψιμο. Τα χειρότερα όμως ήρθαν μετά στο πάτημα. Ειλικρινά δεν μπορούσαμε να πατήσουμε, υπήρχε μια εικόνα λεηλασίας στο πατητήρι όλοι είχαν πανικοβληθεί και για μένα ήταν ένας αιφνιδιασμός αυτή η εικόνα άσε που η πλειοψηφία ήταν "μελισσοφοβικοί", τι να κάνω; Ανάβω το καπνηστήρι και αρχίζω το κάπνισμα το οποίο άρχισε να τις διώχνει, κάτι ψιλοέκανε και έτσι συνεχίσαμε το πάτημα.
Προσωπικά το βρήκα κακό σημάδι έχει πέσει μεγάλη λοιμοκτονία φέτος, τα μελίσσια δουλεύουν κανα 2 ώρες το πρωί με τη δροσιά στο πεύκο και μετά όλα μέσα, ασε που κι ο πεύκος μετά τις τελευταιές ζέστες έκοψε και αυτός.
Θα ήθελα να γνωρίζω αν έχει συμβεί αυτό σε κάποιον απο τη μελισσοπαρέα.

18 comments:

Beekeeper said...

μπορει απλα οι σκυριανες μελισσες να ειναι πιο εξυπνες.. μυρισαν μουστο και ηρθαν...

δεν ξερω για φετος αλλα περσυ τετοιες μερες μια κληματαρια που ειχα στην ταρατσα ειχε πολλα μελισσια πανω.

BeeHappy said...

Στα δικά μας μέρη παραπονιούνται για τις μέλισσες που μαζεύονται στα...κοτέτσια. Ναί, στις κότες. Ελλείψει γύρης, την πέφτουν στα καλαμποκάλευρα μπας και ταίσουν τα μικρά τους!

μελονικος said...

Φτώχιας σημάδια άσφαλτα.Άν βρέξει έστω και μιά ώρα ωα διορθωθεί η κατάσταση. Είναι και που αυτές τις μέρες αλλάζει δέρμα ο εργάτης.

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Μπας και είναι μπεκρουλιάρες ;
Με το δίκιο τους τα ζωντανά. Τι να κάνουν με τέτοια ξηρασία. Αυτό το κακό φέτος είναι άλλο πράγμα

skyrianbee said...

Beehappy και εμείς έχουμε πρόβλημα το χειμώνα αμα τα μελίσσια ειναι κοντά σε μάντρες κτηνοτρόφων, και το νησί είναι καθαρά κτηνοτροφικό ευτυχώς όμως κάποιοι τσοπάνηδες το ανέχονται.
Νίκο αυτή τη στιγμή μας έχουν κυκλώσει τα σύννεφα μακάρι να βρέξει.
Μακάρι παιδιά να αλλάξει η κατάσταση.

μελονικος said...

Απόψε έβρεξε πολύ. Τώρα θα΄δώσει η σουσούρα, κονιτζιά και αγριόβατος.
Έχει η Σκύρος αγριόβατο;;;

skyrianbee said...

Nίκο εδω ούτε σταγόνα μας έχει πεθάνει στον αέρα. Εχουμε ενα βάτο που το λέμε αρκοβατιά μπορεί να είναι το ίδιο.

μελονικος said...

Το ίδιο είναι. Είναι καλή νομή με μέλια λευκά και αρωματικά που πήζουν γρήγορα. Επίσεις έχει και καλαμίδι. Στους μελισσοκόμους τα έχω και φωτό.

skyrianbee said...

Για κάποιο περίεργο λόγο δεν μπορώ να μπω στους μελισσοκόμους, αλλα νίκο εχω πάρει ανάποδες γιατί πάει κι αυτή η βροχή μας έφυγε

skyrianbee said...

Συγνώμη μπήκα στους μελισσοκόμους αλλα δεν μπορώ να εχω συμμετοχή στο διάλογο κατι γίνεται με το κωδικό μου, νίκο τις είδα τις φωτογραφίες, εχεις ακομα πευκομελο;
Θέλω το email σου.

μελονικος said...

nikos_melissas@yahoo.gr
Απο δευτέρα τρυγώ το πρώτο βάρεμα.
Φέτος τα μελίσσια τα κράτησα στο νησί για λόγους υγείας. Έκανα εγχείρηση στα μάτια και θα κάνω και άλλη Τα μείωσα σε 300.
Θα τα μειώσω και άλλο. Μέλια θα έχω την άλλη εβδομάδα100-150 δοχεία.

μελονικος said...

Στέιλε σήμα στον Αχταπο να σε γράψει. Και εγώ έτσι έκανα.

zepos said...

Καλημέρα.
Εδώ ούτε λόγος για βροχή.. Ούτε ψιχάλα! Κάτι λίγα μαυροσύννεφα εχθές και σήμερα αλλά από νερό στεγνώσαμε κυριολεκτικά.
Τα μελισσάκια μου έχουν αρχίσει να τρώνε τις προμήθειές τους και σε λίγο θα αρχίσω τη ζάχαρι από τώρα!
Παρατήρησα και γω ότι έως και μέσα στο σπίτι μπαίνουν ψάχνοντας για φαΐ!
Δεν κατάλαβα τι δυσκολία υπάρχει για εγγραφή στο φορουμ. Για οτιδήποτε θέλεις γράψε εδώ ή στο μπλοκ μου και θα κάνω ότι μπορώ..

chaniabee said...

χωρίς να θέλω να φανώ αδιάκριτος!!!
στα μελισσακια φαΐ δεν βάζετε? δηλαδή ζυμάρι ή βανίλια ? περιμένετε να ξεπινασουν και σύγχρονος να αποθηκεύσουν και μέλι ?? έχω ακούσει ότι παθαίνουν μεγάλη ζημιά με το άμυλο από το καλαμπόκι δεν νομίζω ότι τους κάνει καλό !!

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Κυρ Νίκο έβρεξε!!! Τι λες θα διορθωθεί η κατάσταση ή λες να πάθουμε σαν το μύθο τυ Θεσσαλικού κάμπου με την αλεπού που έτρεχε πίσω απο το κριάρι;
Καλό βράδυ!

skyrianbee said...

Chaniabee γιατί αναφέρεις το άμυλο απο καλαμπόκι; Όσο για τα μελίσσια ενοείτε ότι ταίζονται τους κάνω σιρόπι(με αιθέρια). Τώρα οι πίτες είναι ένα θέμα, θα προσπαθήσω όσο μπορώ να τις αποφύγω φέτος.

chaniabee said...

στο πέμπτο σχόλιο αναφέρεις ότι : "Beehappy και εμείς έχουμε πρόβλημα το χειμώνα άμα τα μελίσσια είναι κοντά σε μάντρες κτηνοτρόφων, και το νησί είναι καθαρά κτηνοτροφικό ευτυχώς όμως κάποιοι τσοπάνηδες το ανέχονται." δεν εννοείς ότι μπαίνουν στις ταΐστρες με το καλαμπόκι? και παίρνουν το άμυλο αντί για γύρη?

μελονικος said...

Δυστυχώς είναι κακό σημάδι φτώχιας το να πηγαίνουν στα μαντριά που ταΐζουν και να παίρνουν το άμυλο από καλαμπόκι.. Γίνεται όμως πολλές φορές.