Tuesday 4 September 2007

Mια πολύ στεγνή χρονιά


Ξεκινώντας λοιπόν το ιστολόγιο αυτο με θεμα τη μελισσοκομία στο νησί στο οποίο ζω τη Σκύρο, τοποθετώ αυτο το τίτλο γιατί ο φετινός καημός μου λέγεται βροχή.
Διατηρώ έναν σεβαστό αριθμό μελισσιών στο νησί εδω και τέσσερα χρόνια, φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά. Ο χειμώνας σχεδόν ζεστός με πολύ αέρα και ελάχιστη βροχή, η άνοιξη φτωχή με μόνη εξαίρεση καποιές βροχές τον Απρίλη (απο τοτε έχει να βρέξει)οι οποίες και κάπως σώσαν την κατάσταση και ποτίσαν τα θύμαρια τα οποία είναι και η αγωνία μου γιατί είναι και ο βάσικος τρύγος εδω. Το καλοκαίρι και ενω τα λατρεμένα θυμάρια ειχαν ανθίσει, έρχεται ο καύσωνας και μας καταστρέφει, τα πάντα στέγνωσαν οι μέλισσες μέσα στις κυψέλες, τις μέρες του καύσωνα δεν υπήρχε καμία κινηση στις εισόδους λες και ήταν χιονιάς.
Το αποτέλεσμα λοιπόν ήταν ενας τρύγος κάτω του μετρίου και ένας Αύγουστος οπου δυστυχώς τα μελισσάκια λοιμοκτονούσαν πράγμα το οποίο συμβαίνει μέχρι και σήμερα, προχτές μας ειχαν κύκλωσει τα σύννεφα αλλα δεν έπεσε σταγόνα.
Χρειάζεται αυτή η βρόχη γιατί περιμένω το ρείκι το οποίο λατρεύω και είναι γεγονός οτι ανασταίνει μελίσσια επίσης με αγωνία περιμένω και την ακονιζια(κονιζός) αγριολουλούδο το οποίο επίσης σώζει μελίσσια. Βέβαια έχουμε και πεύκο στο νήσι αλλα πολύ σπάνια μας κάνει τη τιμή.
Αυτα λοιπόν πολύ συνοπτικά μεχρι σήμερα , δεν αναφέρθηκα βέβαια στις ασθένειες οπου εκει παίζεται το μεγάλο παιχνίδι, γιατι αυτη τη περίοδο η βαροα κάνει παρτυ και δυστυχώς κάτι ακούστηκε για σηψιγονία στο νησί αλλα κανεις δεν εχει το θάρρος να τη δηλώση επίσημα.
Καλώς όρισα λοιπόν και απο εδω και εμπρος θα έχουμε να μοιραστούμε πολλά σημάντικα μελισσοκομικά θέματα.

5 comments:

Beekeeper said...

Καλώς τον κι ας αργησε.

Παντως το θυμαρίσιο σου ειτε λιγο ειτε πολυ απο γευση ηταν πρώτο

καλή αρχη!

zepos said...

Καλώς ήλθες!
Καλορίζικο και εύχομαι το καλύτερο για σένα και τα μελισσάκια σου..
Για κουβέντα με την μελισοπαρέα στο:
Melissokomoi/

skyrianbee said...

Γεια σας παιδιά, δεν θέλω να είμαι γκρινιάρης, κατι πήρα και φέτος αλλα εχει μπει Σεπτέμβρης και ακόμα καιγόμαστε απο τη ζέστη μιλάμε για πολύ ξεραίλα. Πάντως μόλις βρω χρόνο
λεω να παω να κανω σιρόπι.
Ευχαριστώ για το καλοσόρισμα και να εισαι καλά beekeeper για τα καλά λόγια για το μέλι.

μελονικος said...

Καλώς τον τον καινούριο μελισομλόκερ. Είμαστε και κοντά. Γείτονες
Θα μας βρεις για παρέα στους μελισσοκόμους.. Θα ήθελα να αλλάζουμε απόψεις πιο συχνά. Στην Αλόννησο έβρεξε πολύ. Εδώ λίγο.

skyrianbee said...

Γεια σου Νίκο. Φαινόταν η μαύριλα στο νησί σου απο εδω, αλλα μέχρι να φτάσει η βροχή στη Σκύρο είχε ξεθυμάνει.
Θα τα λέμε λοιπόν.