Monday 16 February 2009

γεννητούρια


Αυτό το τριήμερο είχαμε μεγάλη κακοκαιρία με πολλές βροχές και πολύ κρύο, νεκρά ρυάκια ξαναζωντανεύουν η γη βάλτωσε κάνοντας χαρούμενους τους μελισσοκόμους μια και περιμένουμε μια καλή άνοιξη μετά το τόσο νερό που έριξε στο νησί μας. Μάλιστα το βουνό μας (Κόχυλας) έπιασε και χιόνι στα ψηλά πράγμα το οποίο μας δίνει μεγάλη χαρά.


Εκεί στο βουνό ζούσε και ζει το σκυριανό άλογο από αρχαιοτάτων χρόνων. Τα άλογα τα χρησιμοποιούσαν το καλοκαίρι στις γεωργικές εργασίες και το φθινόπωρο τα άφηναν πάλι ελεύθερα στο βουνό όπου ξεχειμωνιάζαν σε δύσκολες συνθήκες χαμηλής θαμνώδης βλάστησης και πετρώδες έδαφος, όταν πλησίαζε το καλοκαίρι ο κάθε ιδιοκτήτης μάζευε το άλογο του το οποίο το ξεχώριζε από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή από σημάδι στο αυτί.
Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν δύσκολες, η αναπαραγωγή δεν ήταν ελεγχόμενη πράγμα το οποίο δημιούργησε προβλήματα μια και οι επιβήτορες μπορεί να ήταν και γαϊδούρια οπότε μειωνόταν ο αριθμός των καθαρόαιμων.
Τα τελευταία χρόνια κάποιοι ιδιοκτήτες σε συνεργασία με το δήμο φροντίζουν τα ζώα όλο το χρόνο παρέχοντας στάβλο τροφή και ιδιαίτερη περιποίηση. Έτσι κάνουν και ο Στάθης με την Αμάντα και στο στάβλο τους φιλοξενούν 14 αλογάκια. Προχθές το βράδυ λοιπόν μέσα στη βροχή μας περίμενε μια έκπληξη, η Μαρίκα γέννησε! Ένα υγιέστατο πουλαράκι που έδωσε μεγάλη χαρά σε όλους μας.
Πολύ σημαντική η δουλειά των παιδιών μια και συνεισφέρουν στη διατήρηση της μοναδικής παγκοσμίως ράτσας του σκυριανού αλόγου.



7 comments:

chaniabee said...

τέλεια!!!!!!!! να σας ζήσει το νεογέννητο!!!!!!!!

Κώστας Ελευθεριου said...

Τέλειο πραγματικά , μπράβο σας Λάμπρο.

Anestis Ketsetzidis said...

Α'λογο,του λείπει μόνο ο λόγος.
Μπράβο σας.

markos aliprantis said...

Μπράβο ρε παιδιά.Τί πιό ωραίο από ενα άλογο μινιατούρα και μοναδικό στον κόσμο!!!!

witchofdaffodils said...

Όταν ήρθα στο νησί, τα χάζευα με τις ώρες..
Είναι πανέμορφο! να σας ζήσει:)

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Πανέμωρφο και παιχνιδιάρικο!!!
Να σας ζήση!!!

Beekeeper said...

Mας εφτιαξες το κέφι :D