Thursday 13 March 2008

Η Τράτα


Για το τέλος αυτού του μικρού αφιερώματος στην σκυριανή αποκριά θα αναφερθώ στο λαικό σατυρικό δρώμενο της "Τράτας" η οποία βγαίνει την τελευταία Κυριακή της Τυροφάγου. Παραδοσιακά οι ψαράδες της Λιναριάς και του Μώλου βγαίναν στο χωριό μεθυσμένοι και σατύριζαν καυστικά τους άρχοντες του τόπου άλλα και διάφορα γεγονότα που είχαν συμβεί μέσα στο έτος.
Έτσι λοιπόν βγήκε και φέτος η Τράτα έχοντας σαν κύριο θέμα τις ανεμογεννήτριες, θέμα που καίει το νησί, θέμα το οποίο σηκώνει σάτυρα μιας και η Μονή Μεγίστης Λαύρας(κάτοχος μεγάλης ιδιοκτησίας στο νησί) σε συνεργασία με την εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ(ιδιοκτήτης ο κ. Μυτηλιναίος) θέλουν να εγκαταστήσουν γιγαντιαία μονάδα ανεμ/τριών η οποία θα καταλαμβάνει όλη τη νότια Σκύρο.
Τα είπε λοιπόν η Τράτα για τους καλογέρους αλλά και για άλλα αίσχη τα οποία πραγματοποιεί η πολιτεία στις μέρες μας.
Στην κεντρική πλατεία βγαίνει η βάρκα (τράτα) με τα όργανα, το καπετάνιο, πλήρωμα αλλά και ποιητή ο οποίος απαγγέλει το "κράξιμο".
Το γεγονός διασκεδάζει το κόσμο ο οποίος περιμένει πως και πως τη Τράτα μιας και είναι αυτή που εκφράζει το λαικό έρισμα.
Η Κυριακή της Τυροφάγου ήταν μια απόλαυση κέφι και χορός σε όλο το νησί! Την Καθαρά Δευτέρα οι Σκυριανοί φορούν τις παραδοσιακές τους φορεσιές και χορεύουν σε όλο το χωριό απο το πρωί μέχρι το βράδυ.
Η Αποκρια είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου για μας και όπως λέμε αυτή είναι η Πρωτοχρονιά μας!
Και του Χρόνου να μαστε Καλά, Καλή Σαρακοστή!

No comments: