Monday 5 November 2007

Ζαχαροζύμαρο


Αυτό το διάστημα δεν βρίσκομαι στο νησί σαν νέος αγρότης που είμαι πρέπει να παρακολουθήσω υποχρεωτικά τα σεμινάρια που διοργανώνει το ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ για τους νέους αγρότες ,έτσι λοιπόν έχω βρεθεί στη Θήβα για ένα μήνα πράγμα το οποίο θα με κρατήσει πιο μακριά απο το blog.
Αλλο όμως είναι το θέμα μου, πριν φύγω έπρεπε να ετοιμάσω τα μελίσσια για διαχείμαση, να βάλω τα κηρόπανα τους, να τα βάλω πάνω σε παλέτες ή τούβλα για να μην είναι σε επαφή με το υγρό έδαφος και βέβαια να ταίσω, τι να ταίσω;
Βεβαίως για το χειμώνα ζαχαροζύμαρο. Μην έχοντας χρόνο να φτιάξω μόνος μου αποφάσισα να πάρω το έτοιμο του εμπορίου πράγμα που δυστυχώς κάνω συχνά τώρα το χειμώνα, σπάνια φτιάχνω ζαχαροζύμαρο.
Το τελευταίο καιρό όμως είμαι καχύποπτος και αυτό ξεκίνησε ακούγωντας κάποιους γεωπόνους άλλα και στη Μελισσοκομική Επιθεώρηση κάποιοι να είναι κατά του έτοιμου ζαχαροζύμαρου για πολλούς σοβαρούς λόγους με βασικότερο ότι η ισογλυκόζη που περιέχουν τα έτοιμα ζαχαροζύμαρα κάνει κακό στις μέλισσες.
Ελικρινά θα μου άρεσε πολύ να ανοίξει ένας διάλογος γιαυτό το θέμα.
Ποια είναι η γνώμη σας για τα ζαχαροζύμαρα του εμπορίου;

7 comments:

μελονικος said...

Κατά τη γνώμη μου η ισογλυκόζη είναι άχρηστη. Και τσάμπα λεπτά, και μηδέν όφελος στα μελίσσια. Βγάζει η κοινοπραξία από ζάχαρη καλή. Το απιφόντα, καλό.
Αυτό που κάνεις εσύ με ζάχαρη και μέλι «σουσούρα, κουμαριά» καλύτερο από όλα.
Την καλημέρα μου.

Beekeeper said...

Καλύτερα να χρησιμοποιόυμε το καφε (με μελι δηλαδη) και ακομα καλυτερα να το φτιαχνουμε εμεις. Οπως καλα ειπες ομως...
που χρόνος.

Το καλοκαιρι ο μπικος δεν ειχε περασει απο κει? Τι σας ειπε?
Σε αλλα νησια εμαθα ειπε μην ξαναβαλουν ποτε ζαχαροζύμαρο...

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Καλησπέρα Λάμπρο,
Πριν μερικά χρόνια οικονόμησα ένα ζυμωτήριο 70 λίτρων. Αγόρασα και ένα σπειρόμυλο, άλλαξα κόσκινο (έβαλα 4/10 του χιλιοστού) και φτιάχνω μόνος μου ζυμαράκι με αναλογίες 100 κιλά άχνη, 13 κιλά μέλι, 2-3 ποτήρια χαμομήλι και λιωμένο σκόρδο. Πιστεύω πως είναι το καλύτερο. Πέρυσι πήραμε μ’ ένα φίλο μια βανιλιέρα. Το υλικό της καλό μεν αλλά………
Ο συναιτερισμός μας (Βόλου) φτιάχνει ζυμάρι με μέλι και άχνη, είναι όμως ακριβότερο και βλέπω από τις πωλήσεις πως δεν το προτιμούν. Προτιμούν της ισογλυκόζης ίσως επειδή είναι φθηνότερες και τις παίρνουν και γρηγορότερα οι μέλισσες.

Υ.Γ. Η πιτσαρία Porto Fino Βόλου πουλάει ένα ζυμωτήριο μονοφασικό νομίζω 70 λίτρα. Αν ενδιαφέρεται κανείς ας εποικοινωνήσει.

manos said...

Γεια σου Λαμπρο
εγω το φτιαχνω με αχνη ζαχαρη και σιροπι( ζαχαρης +νερο) και μαγια μπυρας που ειναι υποκαταστατο γυρης και βοηθα πολυ τις μελισσες
ΑΝΑΛΟΓΙΑ
10000 αχνη ζαχαρη
3000 σιροπι
500 μαγια

markos aliprantis said...

Πιστεύω ότι καλύτερο ζαχαροζύμαρο από αυτό που φτιάχνεις μόνος σου δεν υπάρχει.Ειδικά θέλει μεγάλη προσοχή στο ζαχαροζύμαρο του εμπορίου αν είναι με μέλι γιατί σέρνοντε ένα κάρο αρρώστιες που μπορεί άνετα να την αρπάξουν τα μελίσσια.Πρίν από 4 χρόνια αγόρασα ένα μύλο για άχνη ζάχαρι και ένα ζυμωτήριο και από τότε φτιάχνω μόνος μου τα ζυμάρια.Μιά συνταγή που δουλεύω είναι 12-13 κιλά άχνη 3 κιλά μέλι ΔΙΚΟ ΜΟΥ 1ποτήρι χυμό πορτοκάλι και 3-4 σκελίδες σκόρδο.Αν έχεις και γύρη δική σου ακι την προσθέσης λιωμένη σε νερό τύφλα να έχει το απιφόντια.Αυτή η συνταγη αν την πολαπλασιάσεις γίνετε και σε 120-130 κιλά αχνη.Η ισογλυκόζη απ΄οτι λένε δημιουργεί πρόβλημα στην γλώσα των μελισσιών.

skyrianbee said...

Παιδιά ευχαριστώ για τις συμβουλές και τις συνταγές. Μάρκο ο χυμός πορτοκάλι γιατί;

markos aliprantis said...

Λάμπρο συγνώμη για την καθυστέρηση.Ο χυμός πορτοκαλιού μου είπαν οτι έχει κάτι που βοηθά τα μελίσσια να μήν προσβληθούν από ασκοσφαίρωση και από τότε το φτιάχνω με αυτό τον τρόπο.