Tuesday 13 May 2008

Σμυρνιά - αλογοθύμαρο - ασμυριά


Αυτοφυής θάμνος με δυνατά κλαδιά Ευδοκιμεί σε ξηρά χέρσα εδάφη και αντέχει στην ξηρασία και τους δυνατούς ανέμους που φυσούν πολύ συχνά εδώ στο νησί. Έχει κίτρινα άνθη και πολύ ελκυστικό άρωμα.
Έχει ανθίσει από τις αρχές του Μάη ξεκινώντας από τα χαμηλά υψόμετρα και η ανθοφορία κλιμακώνεται στα υψηλότερα σημεία, αν όλα πάνε καλά μπορεί να κρατήσει μέχρι τον Ιούνιο. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι η ανθοφορία αντέχει τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλά νομίζω ότι η νεκταροέκριση επηρεάζεται από τη βροχή. Οι κερήθρες αποκτούν ένα ελαφρύ κίτρινο χρώμα.
Το μέλι της συμπληρώνει άριστα το θυμαρίσιο, η ποιότητα του είναι εφάμιλλη με το θυμαρίσιο μέλι.

Thursday 8 May 2008

για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Ευχαριστώ όλους τους φίλους-blogers μελ/μους για τις ευχές σας.
Μέσα στο χαμό του Μαϊού και ενώ τα μελίσσια γεμίζουν πληθυσμούς και ετοιμαζόμαστε για το θυμάρι, θα ήθελα να αναφερθώ στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που υπήρχε στο blog με θέμα το μέλλον της βιολογικής μελ/μιας στην Ελλάδα.
Στους 69 ψηφοφόρους οι 54(78%) πιστεύουν πως ναι υπάρχει μέλλον σε αυτό το θέμα, αποτέλεσμα το οποίο με βρίσκει σύμφωνο, η προσωπική μου άποψη είναι πως είναι μονόδρομος όσο δύσκολος και αν είναι αυτός ο δρόμος. Και εδώ έρχεται και το δώρο των μελισσοblog οπού μπορείς να βρεις και να συζητήσεις πολλούς εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των μελισσοσμηνών σου. Πιστεύω ότι μπορείς να έχεις μελίσσια ανθεκτικά στις ασθένειες με τους εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης ασθενειών(είμαι αρκετά ικανοποιημένος από τη χρήση αιθέριων ελαίων στις κυψέλες μου).
Σεβαστή η ψήφος των 15(21%) φίλων, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να πιστοποίησης βιολογικό μέλι στην Ελλάδα και με τον χαμό που γίνεται με τις ασθένειες αρχίζεις και έχεις σημαντικές απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο καταφεύγεις στα φάρμακα και όλο αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο.
Ενα σοβαρό μελισσοκομικό θέμα που σηκώνει πολύ συζήτηση, ευχαριστώ τους φίλους που ψήφισαν.